Minste lønn i USA ca 60.00 kr er det rimmelig?


Aftenposten forteller:  Demokratenes Hillary Clinton er villig til å gå inn for en nasjonal minstelønn på 15 dollar timen - tilsvarende ca. 120 kroner. Da valgkampen begynte i fjor, nevnte hun ikke beløp før det etterhvert ble til 12 dollar. Hun ble hardt presset i spørsmålet av rivalen Bernie Sanders i nominasjonskampen og gikk til slutt for 15 dollar.  Republikanernes Donald Trump har i løpet av valgkampen hatt nesten alle mulige meninger om saken, men sist i juli varslet han - i strid med partilinjen - at han kan støtte en nasjonal minstelønn på 10 dollar timen.
Den nasjonale, lovfestede minstelønnen er nå på 7,25 dollar timen - ca. 60 kroner. Ca. 2,6 millioner amerikanere hadde i fjor dette eller mindre i timelønn - omtrent hvert 30. timelønnsarbeider. Over 50 millioner sysselsatte tjener mindre enn 15 dollar timen.
Aktivistene for en økning argumenterer med at man ikke kan leve av minstelønnen. Motstandere mener arbeidsledigheten vil øke med høyere minstelønn.
Sover på flyplassen The Washington Post skrev nylig om Charles Wells. Han har i syv år arbeidet for minstelønn. Jobben hans er å trille rullestoler ved Ronald Reagan-flyplassen i Virginia rett utenfor bygrensen til Washington. Han forteller om hvordan han ofte ikke har råd til å betale 2,70 dollar hver vei med offentlig transport og derfor sover sittende med en frakk over seg på flyplassen. ? De holder det kaldt der inne. Men hvis jeg blir hjemme, får jeg ingen lønn. Så jeg må dra ut dit, sier 63-åringen.
Wells liker å hjelpe dem som ikke kan hjelpe seg selv. Dessuten vet han ikke hva slags annen jobb han kan gjøre. Han er selvlært billedkunstner, og bilder han har malt henger på noen restauranter. Men ellers har han lite å tilby en arbeidsgiver: En slags videregående-attest, en kortfattet CV og vonde føtter.
Bruke halve lønnen på bolig ? Jeg er glad for å ha jobb, sier Wells, men han skulle gjerne sett at Virginia økte sin minstelønn. Delstaten har valgt å holde seg til den nasjonale satsen på 7,25 dollar.
? Det er ikke for mye å be om fra en som er villig til å stå opp minst fem dager i uken og jobbe hardt. Det ser for meg ut som at jo mindre penger folk tjener, desto mer må de arbeide, sier han.
I perioder av tiden han har jobbet på flyplassen, har Wells vært hjemløs eller bodd på hospitser, men nå leier han en leilighet for 500 dollar i måneden. Med en årsinntekt på rundt 11.000?12.000 dollar går dermed mye av inntekten med til å bo.
Kampanje med flere suksesserKampanje med flere suksesser.
Kampanjen «Fight for 15 dollar» kjørte for alvor sin aksjon i gang allerede i fjor vår før nominasjonskampene kom ordentlig i gang. Kampanjen drives av en fagforening for ansatte i servicesektoren og støttes av en rekke andre grupper.
4. april signerte New York-guvernør Andrew Cuomo loven som gradvis innfører 15 dollar som minstelønn i delstaten.

TRUMP ER REDD FOR Å SKAL BETALE SKATT OG MISTE SIN JET OG HELIKOPTER.

Tallene viser gjennomsnitt av alle store meningsmålinger. Oppdateres automatisk. Kilde: Pollster.
19/09
Clinton     46,31
Trump     42,23
Andre     4,47

 

3 kommentarer

Kristoffer

19.09.2016 kl.08:57

Hei,

Denne "artikkelen" er IKKE skrevet av deg, men tatt rett ut fra Aftenposten, uten noe kildehenvisning, så langt jeg kan se.

Dette er ikke ok! Enten skriver du selv, eller så slutter du å blogge. Du tar ikke bare andres arbeid uten å si det.

Per Lottrup

19.09.2016 kl.09:54

Kristoffer Prøv å lese en gang til: Aftenposten forteller: Demokratenes Hillary Clinton er villig ........

Du kan med fortell være voksen og fortelle hvem du er og ikke bare være anonym. Jeg tror ikke vi er på fornavn?

Per Lottrup

19.09.2016 kl.10:20

Kristoffer: jeg kan godt se nå i ettterkant at det ikke er så lett å lese den her blogg kommer fra Aftenposten, jeg syntes den var meget interessant og derfor tillot jeg meg å sakse.

Det er en ut av mer 50 innlegg hvis det er noen trøst?

Men presenter deg Kristoffer med fullt navn så vet vi hvem vi har en dialog på gang med - ok ?

Skriv en ny kommentar

Per Lottrup

Per Lottrup

66, Askim

Per L som ikke er fanatisk Hillary tilhenger men det er Bill med de store hender som har den store nesegruse beundring. Demokratene vil heve minste lønn og gi fri college det er her mit hjerte ligger.twet @lottrup per

Kategorier

Arkiv

hits